Úhľadne sme pre vás zhrnuli desať najdôležitejších pravidiel výživového trendu. Tu sú argumenty čistého stravovania:

1. Jedzte veľa malých jedál

Navrhujeme jesť 6 malých jedál po celý deň. Odporúča občerstviť sa medzi raňajkami, obedom a večerou a pred spaním. Nejde však o prísne pravidlo: ak nemáte hlad, občerstvenie jednoducho vynechajte.

Pri čistom jedle nemusíte nikdy hladovať, stačí venovať pozornosť svojmu prirodzenému pocitu sýtosti. „Môžete vynechať neskoré večerné občerstvenie, aby ste tráveniu zaistili dlhší odpočinok cez noc,“.

2. Menej soli, viac čerstvých bylín

Mnoho ľudí jedáva viac soli, ako je potrebné. Pretože je telo naprogramované na zadržiavanie soli, ukladá si nadmerné množstvo soli v obličkách. „Výsledkom je, že si telo ukladá vodu, aby udržalo optimálnu koncentráciu solí v tele,“. Veľa soli sa často skrýva – okrem občerstvenia – aj v balenom tovare, ako je syr alebo chlieb.

Ak sa bojíte, že vášmu jedlu teraz chýba dochucovadlo, poviem vám: Dochuťte, čo môžete, bylinkami všetkého druhu. Experimentujte, vyskúšajte nové veci!

3. Kombinujte zdroje bielkovín so sacharidmi

Pokiaľ je to možné, jedzte zdroje bielkovín, ako je mäso, ryby, mliečne alebo sójové výrobky, spolu s komplexnými sacharidmi, ako sú celozrnný chlieb alebo cestoviny, quinoa alebo hnedá ryža. Regulujú metabolizmus, takže nedochádza k žiadnym chutiam.

„Zmes tiež zaisťuje dobre zaguľatený chuťový zážitok. Špenát je jednoducho viac uspokojivý so zemiakovou prílohou ako bez nej. Ak chcete schudnúť, mali by ste každú chvíľu vynechať sacharidy,“.

4. Jedzte viac dobrých tukov

Telo potrebuje nenasýtené tuky pre metabolické procesy a pre udržanie pružnosti bunkových stien. Tieto lichotníky buniek nájdete napríklad v ľanových, repkových a vlašských olejoch, avokáde, orechoch a tučných rybách.

Mali by ste znížiť nasýtenú verziu, napríklad v smotane, syroch alebo pečeňovej klobáse. Vyhýbajte sa tiež hydrogenovaným tukom, takzvaným trans-tukom. Často sa nachádzajú v croissantoch, margaríne a hranolkách a môžu viesť k vysokému cholesterolu, vysokému krvnému tlaku a infarktu.

5. Ušetrite na cukre

Priemyselný rafinovaný cukor sa nachádza v takmer každej spracovanej potravine, a preto sa konzumuje v príliš vysokých množstvách. „Cukor zvyšuje hladinu cukru v krvi hore a dole, má veľa kalórií, ale nemá žiadne výživové hodnoty,“ vysvetľuje odborník na výživu.

Jednoduché sacharidy sa skrývajú za krycími názvami, ako je maltodextrín alebo dextróza, s výnimkou hotových výrobkov, a to aj na miestach, kde o nich nie je podozrenie, ako sú klobásy.

6. Vyhýbajte sa umelým sladidlám

Vyvarujte sa úplnému používaniu umelých sladidiel, ako je aspartám. Pri metabolizácii sa látka stáva neurotransmiterom, čo znamená, že môže prechádzať cez hematoencefalickú bariéru a potom pravdepodobne poškodiť mozgové bunky. Je tiež podozrenie, že produkty rozkladu aspartámu spôsobujú množstvo vedľajších účinkov, ako sú problémy s dýchaním, chronická únava, bolesti hlavy, svalové kŕče alebo alergie.

7. Zakázať prísady

„Z jedálnička vyberte produkty, ktoré obsahujú farbivá, konzervačné látky a príchute,“ radí odborníčka. Nájdete ich v nátierkach, hranolkách a hotových jedlách. Spoznáte ich podľa zložitých mien v zozname obsahu produktu. Organizmus nie je vyrobený na to, aby tieto látky používal a ukladal ich v tukových bunkách.

„Zlepšovače chutí, ako je glutamát, tiež dráždia vnímanie sýtosti a chuti,“.

8. Nakúpte viac sezónneho ovocia a zeleniny

Či už surové, varené alebo ako smoothie – všetko, čo vás zaujme v oddelení zeleniny a momentálne je v sezóne, končí na jedálnom lístku. „Na spestrenie stola odporúčame neobvyklé rastliny, ako je kozia brada alebo egreše – najlepšie z farmárskeho obchodu alebo z týždenného trhu,“ radí odborník.

9. Raňajky sú nevyhnutnosťou

Je to v slove „raňajky“: prerušenie pôstu. V noci telo čerpá zo svojich energetických zásob. Ráno sa musia znova naplniť, aby mozog mohol vyvolať výkon a aby ste ráno nemali chuť. Raňajky bohaté na živiny posilňujú koncentráciu a imunitný systém.

Ideálna je zmes sacharidov a bielkovín ráno, napríklad ovsené vločky s ovocím, najlepšie teplé kaše, aby sa váš tráviaci systém zahrial.

10. Pite veľa vody.

Pite 2 až 3 litre vody denne. „Transportuje živiny v tele tam, kam potrebujú,“. „Stále jedlo je veľmi dobre tolerované pri izbovej teplote.“ Alkohol je pre organizmus jed. Musí sa odbúrať skôr, ako môžu naštartovať ďalšie metabolické procesy.

Záver: Trend skutočne zdravej výživy! Jesť čisto nie je také ťažké, však? Stačí sa vzdať vysoko spracovaných potravín s dlhými zoznamami ingrediencií, jesť menej cukru a soli a nakupovať podľa sezóny. Zmena stravovania nebude dobrá len pre vaše telo, ale aj pre vašu peňaženku. (zdroj fb)